Juhor - Paraćin

O NAMA

Zanatsko četkarska radnja „JUHOR“ iz Paraćina, u vlasništvu porodice Stojković, oličenje je srpske tradicije, vrednog i čestitog odnosa prema poslu, zanatu i kupcima. Već desetu deceniju zaredom, uspešno posluje u oblasti prozvodnje četaka, a koristeći nove ideje i tehnologiju, četkarska radnja Juhor, danas je jedna od retkih firmi i u proizvodnji unikatnih Eko otirača.

Cilj četkarske radnje „JUHOR“, jeste, da zadrži vodeće mestu na domaćem tržištu, a isto tako i postane uspešan učesnik među ino partnerima...

TRADICIJA

Od 1920. godine, kada je prvu četkarsku radnju otvorio pradeda Sreten, nastavio je deda Dragutin, do sina Čedomira koji je svoje umeće preneo na  sina i današnjeg vlasnika Stojana. I svaka je generacija donela nešto novo u umetnosti četke, pa je tako savremenu tehnologiju  primenio i Zoran, sin današnjeg vlasnika.

Ova uzorna porodična radnja radi neprikidno, gradeći svoj ugled visokim kvalitetom svojih proizvoda i poverenjem mnogobrojnih potrošača i poslovnih partnera iz cele zemlje.

U Srbiji se četkarstvo negovalo i čuvalo kao deo starog zanata. Sam četkarski zanat u srpskoj istoriji se prvi put pominje u srednjem veku u Zakoniku cara Dušana 1354. godine u kome se daju posebne povlastice putujućim "vlasuljarima" za izradu proizvoda od ljudske i životinjske dlake, uglavnom za dvorske potrebe. Tokom 19. veka u Srbiji se javljaju prve domaće zanatlije - četkari, praveći različite četke za potrebe stanovništva i vojne industrije.

Svoje proizvode prodavali su na pijacama, panađurima i dućanima. Krajem prošlog veka u Srbiji su osnovani prvi četkarski esnafi u sklopu prerađivača kože.

Osnivanjem zanatske radnje "Juhor" u Paraćinu, s pravom se može reći, započela je u Srbiji organizovana četkarska proizvodnja.